📖 Geweldloze communicatie

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om even stil te staan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Wonderbaarlijk hoe het werkt, geweldloze communicatie. Onder elk gevoel schuilt een behoefte. En elke vorm van communicatie is een manier om een behoefte vervuld te krijgen.

Als je met iemand in contact bent en je hebt zelf behoeften, dan is het moeilijk in alle rust écht aanwezig te zijn, te luisteren en ruimte te bieden aan de andere persoon.

En zo gebeurde het dat ik laatst naast onze zoon zat om hem te helpen met zijn schoolwerk. Ik word zenuwachtig omdat het niet onmiddellijk lukt. Ik wil hem zo graag helpen en moedig hem aan: “Kom op. Niet opgeven. Probeer die oefening, ook al is het moeilijk.”

Op een gegeven moment word ik me bewust van mijn zenuwachtigheid. Ik leun achterover en ga bij mezelf voelen. Ik heb een eigen behoefte. Ik wil eigenlijk verder met mijn werk: ‘als jij nu even snel die oefeningen afwerkt, kan ik ook verder.’

Zodra ik die behoefte bij mezelf doorheb en opzijzet, merk ik dat ik pas echt naar hem kan luisteren. En dan begrijp ik ook wat er écht aan de hand is. Het gaat niet langzaam omdat hij erbij zit met een gevoel van ‘ik heb hier geen zin in, laat het allemaal maar.’ Zijn gevoel is eerder één van angst. Bang om fouten te maken. Omdat hij het graag zó goed wil doen en niet het gevoel wil krijgen dat hij dom is en niks kan.

We lassen een pauze in en na de pauze lost hij de oefeningen in een mum van tijd op. Twee gelukkige mensen!


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Hoe ga jij naar je gevoel in het midden van een gesprek?

We horen het graag van je in de comments hieronder …